Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 24.03.2017

oblačno
Ponoči bo delno jasno, občasno ponekod pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, ob morju okoli 9 stopinj C.
7°C | 21°C
sobota, 25.03.2017
8°C | 22°C
nedelja, 26.03.2017
6°C | 16°C
ponedeljek, 27.03.2017
2°C | 17°C
torek, 28.03.2017
0°C | 20°C
Opozorila
Četrtek, 23.3.2017 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
7°C
21°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Program Predelava sadja na tradicionalni ......


DOGODKI, KMETIJSTVO, VSEŽIVLJENJSKO UČENJE

| |
09.02.2016      9:48
A A

Program Predelava sadja na tradicionalni način


Ljudska univerza Ajdovščina je predstavila program Predelava sadja na tradicionalni način in kaj je nacionalna poklicna kvalifikacija, zakaj jo pridobiti.


Ob obloženi mizi smo izmenjali informacije o tradiciji, viziji, inovativnosti pri predelavi sadja
Ob obloženi mizi smo izmenjali informacije o tradiciji, viziji, inovativnosti pri predelavi sadja
Deli:

V prvem delu so prisotni dobili poglobljene informacije o novem 50 urnem strokovnem usposabljanju, v katerem bodo udeleženci lahko nadgradili svoja neformalno pridobljena znanja ali pridobili nova znanja, spretnosti predelave sadja v sadni sok, sadno vino, kis, žganje, marmelade, kompote in suho sadje. Bistvene poudarke je izpostavila vodja programa Blanka Samec, ki je univerzitetni diplomirani inženir živilske tehnologije. Ima bogata strokovna znanja in izkušnje iz različnih področij, od tehnologije predelave sadja in ostalih živilskih izdelkov, prehrane z dietetiko, kemije in mikrobiologije, kot tudi priprave razvojnih receptur, označevanja in trženja končnih proizvodov. Je notranji presojevalec v sistemu HACCP. Tudi v prostem času jo zanima vse v povezavi s prehrano, zdravim življenjem. Izziv ji je priprava domačih dobrot brez kemije, na naraven, tradicionalen način. Zato so se prisotni lahko prepričali, da bodo udeleženci programa pridobili veliko uporabnih znanj, informacij in tudi praktičnih spretnosti z delom v Učnem centru Brje. V usposabljanju bodo tudi srečanja s praktiki in poudarek na znanjih trženja, komunikacije, na poznavanju zakonodaje. 

V drugem delu srečanja je svoje bogate izkušnje s sušenjem sadja delila Vera Kodrič, ki se ljubiteljsko že več kot desetletje ukvarja s sušenjem različnega sadja. Opozorila je na različne načine in naprave za sušenje, na specifike sušenja češenj, marelic, breskev, kakija, fig ter na ustrezno shranjevanje, na možne napake in še kaj. Kar mimogrede so prisotni ugotovili, da znamo spoštovati tradicijo, da jo moramo v današnjih časih povezati z vizijo, biti inovativni in kupcu ponuditi najboljše. Za zaključek je Vera Kodrič povedala še zanimivo anekdoto in nas presenetila s pokušino slastnega suhega kakija ter sadnih rezin. Povabila nas je k druženju, povezovanju ob mizi pogrnjeni s prtom in obloženi s sadjem.

Cvetoča trobentica na mizi pa nas je spomnila, da se bliža pomlad, ki na Ljudski univerzi Ajdovščina prinaša še 90 urno usposabljanje za Pridelavo, nabiranje, predelavo, trženje zelišč in pripravkov, 60 urno usposabljanje za Izdelavo kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način in možnost pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije na vseh treh področjih. Vabljeni.

Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina

 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI LJUDSKA UNIVERZA AJDOVŠČINA? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 184
Izšla: 03.03.2017
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo
Koledar dogodkov Preglej vse
Marec 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2
24.03.2017 | Tečaji in delavnice
SODOBNA PRIPRAVA HRANE
24.03.2017 | Tečaji in delavnice
KROŽEK »ZELIŠČNA MAVRICA«
24.03.2017 | Ostalo
Posvet o stanovanjskih kooperativah
24.03.2017 | Umetnost
Aleksij Kobal: Barvna stran teme
24.03.2017 | Družabni dogodki
Koncert skupin: NeSeBat in Dance Mamblita rocknroll drumbass večer
25.02.2017 | Kultura
Ilustracije treh
25.02.2017 | Ostalo
Volilni zbor članstva NSi Ajdovščina
26.02.2017 | Kultura
TERČELJEV FEBRUAR 2017 V ŠTURJAH
01.04. - 02.04.2017 | Družabni dogodki
Koncert skupine: Demolition group
24.03.2017 | Tečaji in delavnice
SODOBNA PRIPRAVA HRANE
24.03.2017 | Tečaji in delavnice
KROŽEK »ZELIŠČNA MAVRICA«
24.03.2017 | Ostalo
Posvet o stanovanjskih kooperativah
24.03.2017 | Umetnost
Aleksij Kobal: Barvna stran teme
24.03.2017 | Družabni dogodki
Koncert skupin: NeSeBat in Dance Mamblita rocknroll drumbass večer

Bodite prvi pri oddaji mnenja.