Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Prihodnost vipavskega kmeta

Na povabilo občinskega odbora NSi Ajdovščina in v koordinaciji asistenta Andreja Černigoja sta v soboto, 10. oktobra 2015, Vipavsko dolino in Goriško obiskala evropska poslanca Lojze Peterle in Franc Bogovič.
Srečanje smo začeli v Coroninijevem dvorcu v Šempetru, kjer je pogovor vodila dr. Marinka Kogoj Osvald. Zbrani so spregovorili o vrtnarski pridelavi, avtohtonih vrstah in vpisu v register, o javnih naročilih za oskrbo zavodov z domačo pridelano hrano …Na vprašanja prisotnih je odgovarjala poslanka NSi in predsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo Iva Dimic; evropski poslanec Lojze Peterle pa je predstavil primere dobrih praks, ki se v drugih evropskih državah zgledujejo po Krekovem modelu. Le-ta kmeta dostojno preživlja, ga izobražuje; kmetje so motivirani, da pridelujejo ekološko zdravo hrano. Po njegovem mnenju pri nas ni dobrih konceptov, strategij in volje, da bi uredili razmere na področju kmetijstva. V svetu in pri nas epidemično narašča obolevnost za rakom, zato bi bilo nujno več storiti za njegovo omejitev s primerno, zdravo pridelano hrano.

V Domu krajanov v Ajdovščini pa smo lahko prisluhnili pogovornemu večeru z naslovom Prihodnost vipavskega kmeta, ki ga je moderirala Mateja Rosa. Omizje so sestavljali: evropska poslanca Lojze Peterle in Franc Bogovič, poslanka NSi Iva Dimic in predstavnika Kmetijsko svetovalne službe Irena Vrhovnik in Rajko Črv. Voditeljica je goste povprašala o evropskih sredstvih, namenjenih kmetijstvu, o subvencijah in investicijah v kmetijstvo,  komunikaciji med kmeti in institucijami,  slabi samooskrbi v naši državi, namakalnem sistemu v naši dolini in novih tehnologijah namakanja, konkurenčnosti vipavskega kmeta doma in v tujini … Slišali smo podatek, da domača ekološko pridelana hrana predstavlja komaj 20 % izdelkov na trgovskih policah. V Sloveniji imamo potencial za pridelavo takšne hrane zaradi geografske in biotske raznovrstnosti.

Evropski poslanec in nekdanji minister za kmetijstvo Franc Bogovič je predstavil nekaj zgledov iz Belgije in Nizozemske ter Brežic, od koder izhaja. Lojze Peterle deluje v odboru za zdravje in varno hrano v evropskem parlamentu in se pri svojem delu srečuje s problemi gensko spremenjene hrane. Poslanka NSi Iva Dimic je odgovarjala na vprašanja o subvencijah kmetom in oživitvi predelovalne industrije v naši dolini.

V drugem delu večera so številni obiskovalci lahko izpostavili svoje probleme pri vinogradniški, sadjarski, živinorejski in poljedelski pridelavi. Skoraj triurni pogovorni večer smo sklenili v prijetnem druženju in osebnih pogovorih. Aktualnost tematike o kmetijstvu nas spodbuja, da bomo tudi v prihodnje iskali dobre in ustrezne rešitve za našo dolino. Kmetje si to zaslužijo!

Nadja Ušaj Pregeljc

Oglejte si tudi