Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Od semena, sadike do pridelave zelišč na prostem in novih delovnih mest

Prvi aprilski konec tedna smo na Ljudski univerzi Ajdovščina uspešno začeli z usposabljanjem že pete skupine pridelovalcev zelišč.
Na prvih srečanjih so udeleženci izvedeli več o izbiri ustreznega semena, zemlje, o setvi vzgoji sadik različnih zelišč in drugih delih v zaprtih prostorih. V Vrtnariji Jejčič pod Vipavskim Križem, je skupino prijazno sprejela Vida Jejčič. Že več kot dvajset let vzgaja različne sadike, od balkonskega in vrtnega cvetja, ciklam, mačeh, lončnic, pa do sadik zelenjave in tudi nekaj trajnic, dišavnic. Gospo Vido zjutraj najdete na ajdovski tržnici, popoldan pa se ukvarja s sadikami v vrtnariji, kjer dela nikoli ne zmanjka. Preden njeno cvetje dobi svojo končno podobo, jo je potrebno veliko negovati, paziti na temperaturo in druge zunanje dejavnike … Vida, se je z rastlinami začela ukvarjati zaradi svoje velike želje in je prvo službo pustila, kljub zavedanju, da bo treba trdo delati.

Program Zeliščar obiskujejo kandidati iz lokalnega in širšega območja. Tudi oni bodo sami zgradili svojo pot in želijo slediti željam potrošnika, svoji viziji. Program bo udeležencem nudil nova znanja, izkušnje, da bo pot do cilja krajša in da bo manj napak. Nudil bo spretnosti za potrebe dela in zagotavljanja kakovosti na področju pridelave, predelave zelišč. S strokovnim usposabljanjem bodo nadgradili neformalna znanja, izkušnje iz področja zeliščarstva in jih v juliju potrdili pred strokovno komisijo, pridobili nacionalno poklicno kvalifikacijo Zeliščar/zeliščarka.

Za zgled sta jim lahko tudi Urška Lemut Šušterič, ki je že pridobila NPK Zeliščar, in Sebastjan Šušterič iz Vile Lavanda v Lokavcu. Svojo zeliščno pot sta zastavila pred približno sedmimi leti in jo kljub obveznostim mlade družine vztrajno gradita naprej. Udeleženci so izvedeli več o njunem delu, viziji ekološke pridelave sivke ter predelave v različne izdelke kot so eterično olje, mila ... Dejavnost, izdelke predstavljata, tržita na domu, različnih sejmih, dogodkih, povezujeta se s šolami v okolju. Vabljeni ste tudi na ogled unikatnih kamnitih izdelkov, ki jih ustvarja Sebastjan.

Nabor zelišč Vile Lavanda se letos širi in udeleženci so aktivno sodelovali pri večji setvi ognjiča. Zeliščarji imajo raznolike ideje in sivka še zdaleč ni več edino zanimivo zelišče. Vsem želimo, da ideje uspešno udejanjijo v praksi in ustvarijo nove (samo)zaposlitve na področju zelenih delovnih mest. Število pridelovalcev zelišč narašča, zato upamo, da jih tudi država v kratkem bolj podpre.

Če tudi vas zanimajo znanja pridelave, predelave, trženja zelišč in tradicionalnih izdelkov, vas vabimo, da nas pokličete na 041 437 785, saj je še čas, da se nam pridružite.

Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina

Oglejte si tudi