Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Najboljša 'šalam' in oljčno olje

Izbor najboljšega 'šalama' in oljčnega olja Dvorca Favetti in Goriškega oljkarskega društva je postregla z dvema šampionaoma in celo vrsto zlatih, srebrnih in bronastih plaket. Šalamjade se je udeležilo več kot sto ljudi.
V Skriljah so v soboto, 14. marca, na že 7. Šalamjadi Dvorca Favetti, dobili vipavskega šampijona v suhomesnatih izdelkih. Izbirali so najboljše salame, oziroma 'šalame', kot ponosno v domačem narečju poudarjajo organizatorji.

Veliko priznanj

Zmagovalka Šalamjade je postala Janja Fatur. Štiričlanska neodvisna strokovna komisija pa je izbral tudi sedem zlatih, šest srebrnih in pet bronastih plaket. Zlate "šalame" imajo: Bojan Zagorc, Ljubo Kapelj, Marko Rovtar, Matjaž Lah, Alan Skrt, Dean Čebron in Miha Cigoj. Srebrne pa: Štefan Šantak, Denis Leban, Nejc Bandelj, Srečko Kerševan, Jernej Možina in Sergej Štor. Bronasta priznanja pa so šla naslednjim: Peter Sodnik, Miran Žitko, Milivoj Gorup, Aljoša Rovtar in Aleksej Dolinšek.

Oljke in 'šalami' kot del turizma

Več kot sto obiskovalcev v soboto ni okusilo samo olja in "šalamov", ampak tudi druge hišne specialitete družinskega podjetja pri Rovtarjevih doma. Seveda so pospravili tudi vse šalame, ki so jih ocenjevali. Šalamjada in oljkarstvo sta del turistične ponudbe Vipavske doline, je prepričan gostitelj Marko Rovtar, saj je kulinarika neločljivo povezana s turizmom. Tu pa ima Vipavska dolina še veliko priložnosti, je prepričan Rovtar.

Oljke se vračajo na Vipavsko

Vipavska je dobila tudi svojega prvega oljčnega šampiona, kar kaže, da se končuje čas, ko so oljčni nasadi zaradi velike pozebe, pa tudi fašistične politike, za skoraj celo stoletje izginili.

"Trenutno se po naših podatkih oljke razprostirajo na kakih 70 hektarih. Verjetno pa je nasadov še nekaj več," je na prvem ocenjevanju oljčnih olj v Skriljah povedala predsednica Goriškega oljkarskega društva (GOD) Andreja Baša. Vipavska lahko zaradi severne lege prideluje tako kakovostno olje, je poudarila Baša.

Zadnja letina olja sicer ni bila najbolj kakovostna in obilna zaradi deževnega vremena in oljčne muhe, je dejal Davorin Bratina iz strokovne komisije, ki je ocenjevala oljčne vzorce Vipavske doline in Goriškega Krasa.

Komisija je odločila, da je najboljše olje lani pridelal Andrej Gregorič in mu zato podelila naziv šampiona. Neodvisna strokovna komisija Dvorca Favetti in GOD je podelila še šest zlatih in pet srebrnih priznanj. Zlate so prejeli: Ernest Kante, Žarko Vižentin, Edi Batič, Mojca in Iztok Trošt, Nives in Božo Velikajne ter Maks Černuš. Srebrne plaketa pa so dobili: Milivoj Gorup, Biotehniška šola, Boris Mozetič, Franc Kante in družina Pekeč.

rl

Oglejte si tudi