Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Hibridi v zraku s petkrakim propelerjem

Na sedežu podjetja Pipistrel v Ajdovščini so pred kratkim preizkusili hibridno električni letalski pogonski sklop, ki so ga razvili v okviru mednarodnega projekta Hypstair. Gre za novo zvrst letalskih pogonov, ki podaljšujejo doseg popolnoma električnih letal, hkrati pa so tihi in okolju prijazni.
V projektu Hypstair poleg Pipistrela sodelujejo še Siemens AG, MB Vision ter univerzi v Pisi in Mariboru, razvili pa so 200 kilovatni pogonski sklop, ki zagotavlja moč, enakovredno tisti, ki jo proizvajajo batni motorji in so vgrajeni v običajnaletala. Obratuje lahko v treh načinih; izključno električnem, ki kot vir moči uporablja baterije, v načinu, v katerem uporablja samo generator, in v hibridnem načinu, ki pri delovanju združuje oba vira energije. Prav v ta namen so razvili še poseben petkraki propeler, ki ima največjo učinkovitost že pri nizkih obratih in tudi ni hrupen.Vse komponente pogonskega sklopa, ki jih je v okviru projekta razvilo podjetje Siemens, predstavljajo vrhunec tehnologije na področju letalskih pogonov.

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, je ob tem povedal: »Ponosni smo na vlogo, ki jo predstavlja projekt Hypstair na področju razvoja električnega letalstva. Prikazuje verjetnost, da bo generalno letalstvo v prihodnosti lahko električno in potrjuje mojo idejo in vizijo ter razvojno strategijo podjetja Pipistrel. Mi smo bili prvi, ki smo razvili štirisedežno letalo Panthera, ki je lahko opremljeno s tremi različnimi pogoni; bencinskim motorjem, električnim pogonom ali hibridnim pogonskim sklopom. Projekt Hypstair predstavlja velik korak v smer letalstva na hibridni pogon in s tem veliko priložnost za Pipistrel.«

Obsežnemu laboratorijskemu testiranju je v Ajdovščinisledil uspešen zagon še 'v živo', pri katerem so preizkusili vse načine pogona pri nizkih in visokih močeh. V prihodnjih mesecih se bo testiranje nadaljevalo s simuliranjem načinov letenja, ki so jih predvidele teoretične študije modela.
rl

Oglejte si tudi