Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.01.2017

jasno
Danes bo na Primorskem pretežno jasno. Zjutraj bo še pihala močna burja, ki pa bo čez dan počasi slabela. Drugod po Sloveniji bo sprva pretežno oblačno, sredi dneva in popoldne pa se bo večinoma delno zjasnilo, le na jugu bo ostalo bolj oblačno. Ponekod bo še pihal severovzhodni veter, ki pa bo slabel. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem okoli 5 stopinj.
2°C | 6°C
petek, 20.01.2017
-2°C | 6°C
sobota, 21.01.2017
-7°C | 9°C
nedelja, 22.01.2017
-5°C | 10°C
ponedeljek, 23.01.2017
-5°C | 11°C
Opozorila
Četrtek, 19.1.2017 ob 7h
Burja na Primorskem bo počasi slabela, a bodo danes do večera njeni najmočnejši sunki še lahko dosegali hitrost okoli 100 km/h.
2°C
6°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Evropski projekti

Slivova marmelada z Brji


KMETIJSTVO, EVROPSKI PROJEKTI

| |
28.09.2015      10:57
A A

Slivova marmelada z Brji


Tretjega dela učne delavnice na temo pasiranja sadja in kuhanja marmelade se je v Učnem centru Brje udeležilo 15 slušateljev. S tem se je tudi končala prva delavnica, na kateri je prof. dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete v Ljubljani predstavil tehnologijo predelave sadja.


Deli:

Teoretičnemu delu sta sledila še praktična dela s prikazom predelave jabolk v sok in sušenje jabolk ter kuhanje slivove marmelade. »Tudi za izdelavo marmelad in džemov velja, da mora biti sadje čim bolj kakovostno. Pomembna je zrelost, ki mora biti optimalna, če želimo optimalno razvito aromo,« je poudaril dr. Vidrih. Izbira sadja je pomembna predvsem zaradi varnosti in možnih priokusov, ki jih gnilo ali plesnivo sadje prinese s seboj. Dandanašnji težimo za manj kalorično hrano, zato v izdelkih zmanjšujemo delež sladkorja. Marmelade in džemi se lahko izdelajo iz vsake vrste sadja, danes pa se za izdelavo uporabljajo tudi nekatere vrste zelenjave.

Udeleženci niso samo kuhali, ampak se vmes tudi sladkali ter primerjali okuse z več ali manj dodanega sladkorja ter konsistenco z več in manj dodanega pektina. Sam postopek izdelave marmelade se iz časov naših babic ni bistveno spremenil, je pa zaradi napredka opreme za kuhanje, raznih pripomočkov, embalaže in lažje dostopnih pomožnih sestavin (pektin, citronska kislina) lažji, enostavnejši in hitrejši.

Učni center Brje, sofinanciran z evropskimi sredstvi, je zaživel in že dosega svoj namen. Tehnološka oprema je na razpolago vsem, ki bi viške sadja radi predelali na takšen ali drugačen način. Poskrbljeno je tudi za izobraževanje s predavanji. Oktobra bo v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina predstavljen program nacionalne poklicne kvalifikacije za predelovalca sadja, novembra pa bodo v teoriji in praksi prikazali sušenje kakijev.
Ingrid M.




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 180
Izšla: 28.10.2016
Poglej Pdf
Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.