Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Mednarodna izmenjava mladih astronomov

Konec avgusta bo potekala mednarodna izmenjava v okviru programa Mladi v akciji, kjer se bodo mladi iz Bolgarije, Norveške in Slovenije ukvarjali s temami iz astronomije in svetlobnim onesnaženjem.
Organizira jo Astronomsko društvo Nanos s Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina, natančneje Andrej Rutar in Miha Černetičin druge partnerske organizacije. AD Nanos s to izmenjavo širi svojo tradicijo, saj že vrsto let prireja astronomske tabore za osnovnošolce in dijake na Kovku, kjer bo 9 dni potekala tudi ta izmenjava.

Udeleženci iz Slovenije smo se že dobili in tudi imeli videokonferenco z norveško ekipo. Razdelili smo si naloge, ki jih bomo opravili do izmenjave. Naredili bomo predstavitev o svetlobnem onesnaženju v Ajdovščini, predstavitev Slovenije in Ajdovščine, za kulinarični večer na izmenjavi bomo naredili tudi nekaj tradicionalnih slovenskih jedi, napisati moramo povabilo slovenskemu poslancu v evropskem parlamentu in zamisliti si moramo igre, ki nam bodo pomagale se spoznati in lažje začeti dan. Enake naloge imata tudi bolgarska in norveška ekipa, le da oni delajo za svoje države.

Ker pa ga ni čez pogovor iz oči v oči, so nas prišli konec junija za tri dni obiskati iz vsake države po en voditelj in en udeleženec. V sredo, 27. junija, smo jim razkazali Ajdovščino in se nato ob večerji bolje spoznali. Naslednje jutro smo jim razkazali taborniško hišo in opazovališče na Kovku, popoldne pa smo imeli formalni sestanek, kjer smo si razdelili naloge, sprejeli njihove predloge ter se dogovorili o pravilih in detajlih glede aktivnostih na izmenjavi. Zvečer je sledilo opazovanje neba, v petek smo se samo še poslovili, saj so imeli lete že zelo zgodaj. Z obiskom smo vsi bili zadovoljeni in se že veselimo izmenjave.

Blaž Černetič

Oglejte si tudi