Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Drugo srečanje projekta LIFE ViVaCCadapt

Sredi januarja so se v Ajdovščini zbrali predstavniki projektnih partnerjev iz Občine Ajdovščina, Razvojne agencije ROD Ajdovščina, Biotehniške fakultete iz Ljubljane, Hidrotehnika d. o. o., Inštituta za vode RS in podjetja BO-MO, da bi skupaj prispevali k zmanjšanju vpliva in prilagajanju na podnebne spremembe v kmetijstvu Vipavske doline.

Projekt LIFE ViVaCCadapt (2016 - 2020), sofinanciran s strani EU programa Life in Ministrstva za okolje in prostor, bo namreč z različnimi ukrepi nagovarjal lokalno kmetijstvo in kmetovalce. Med drugim se bodo izdelale analize obstoječega stanja lokalne problematike, strategija prilagajanja kmetijstva na podnebne spremembe in podporni sistem učinkovitejšega namakanja. Ob tem bodo iskali učinkovite ukrepa preprečevanja posledic močnega vetra na kmetijstvo naše doline.

Glavni namen drugega delovnega srečanja v Ajdovščini je bil v prvi vrsti evalvacija že opravljenih projektnih aktivnosti in načrtovanje nadaljnjega dela. Izpostavimo samo postavitev novih merilcev vetra, iz katerih podatkov se bo modeliralo vpliv vetra in protivetrnih pasov na kmetijstvo. Na podlagi tega se bo zasadil nov demonstracijski zeleni protivetrni pas. Omenimo tudi velik odziv lokalnih pridelovalcev za sodelovanje pri projektni aktivnosti optimalnega namakanja. Slednja predvideva izdelavo analize vodo zadrževalnih lastnosti obdelovalnih tal in meritve količine vode v obdelovalnih tleh. Vse z namenom zasnove in testiranja aplikacije, ki naj bi kmetom prikazovala koliko in kdaj namakati.

V Vipavski dolini si tako obetamo poleg teoretičnih tudi praktičnih inovacij na področju kmetijstva, za namene izboljšanje prilagoditve na neizogibne podnebne spremembe. Zato vas vabimo, da nas pri nadaljnjih aktivnostih spremljajte tudi na spletni in facebook strani projekta LIFE ViVaCCadapt ! 

Delovna skupina LIFE ViVaCCAdapt iz Ajdovščine

»Operacija se delno sofinancira iz programa LIFE za obdobje 2014-2020, podprograma za podnebne ukrepe, prednostnega področja prilagajanje podnebnim spremembam, št. projekta LIFE15 CCA/SI/000070 – LIFE ViVaCCAdapt«.

Oglejte si tudi