Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Delavnica o pilotni zasaditvi protivetrnega pasu

V okviru petletnega projekta LIFE ViVaCCAdapt (2016-2021) se bo z namenom zmanjševanja škode v kmetijstvu Vipavske doline zaradi močnih vetrov zasadilo vzorčni protivetrni zeleni pas. Projektni partnerji so v okviru delavnice ta ukrep predstavili strokovni javnosti.
Tako je sredi maja potekala delavnica s ključnimi deležniki na temo pilotne zasaditve protivetrne zaščite. V prvem delu delavnice so projektni partnerji predstavili izsledke dosedanjega dela. Govorili so o analizi obstoječih zelenih protivetrnih pasov v Vipavski dolini, zasajenih ob melioracijah v 80-ih letih prejšnjega stoletja, od katerih je ostalo izredno malo, ter predstavili analize specifičnih vetrnih razmer Vipavske doline. Pozornost so posvetili računalniškemu modeliranju, ki prek simulacij nudi veliko pomoč pri načrtovanju učinkovitih protivetrnih pasov. Predstavljena je bila tudi analiza novo pridobljenih meritev vetra z Lokavškega in Vipavskega polja, ki so se izvajale v okviru tega projekta.

V drugem delu delavnice nam je strokovnjak Zavoda za gozdove Mitja Turk med drugim predstavil študijo o različnih možnih variantah pilotne zasaditve zelenega protivetrnega pasu. Posebej je poudaril tudi nujnost ozaveščanja javnosti o pomenu vetrozaščitnih pasov in prenos znanja tako na deležnike kot ciljne skupine. Poleg varstva kmetijskih površin in kultur je njihov pomen tudi nudenje habitatov za živali, protihrupna zaščita in zaščita proti emisijam v zraku.

Sledila je razprava in posvet s predstavniki Kmetijske svetovalne službe Ajdovščina, Zavoda RS za varstvo narave Območna enota Nova Gorica, Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, izpostava Ajdovščina, ter projektnih partnerjev Občine Ajdovščina, Razvojne agencije ROD Ajdovščina, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, podjetij Hidrotehnik in BO-MO ter Inštituta za vode RS.

Delavnica je z obravnavo zasaditve vzorčnega protivetrnega zelenega pasu prižgala zeleno luč za praktično izvedbo ukrepa.

Delovna skupina LIFE ViVaCCAdapt iz Ajdovščine

»Operacija se delno sofinancira iz programa LIFE za obdobje 2014-2020, podprograma za podnebne ukrepe, prednostnega področja prilagajanje podnebnim spremembam, št. projekta LIFE15 CCA/SI/000070 – LIFE ViVaCCAdapt«.

 

 

 

Oglejte si tudi